[neste] [forrige] [innhald] [hoved innhald] [utskriftvenleg]

Rasmus Oksendal

Samla og nedteikna av Karen Windheim, Oregon, USA.
Oversatt til norsk ved Hugo Solhaug.
Introduksjon ved Kåre Trefall

Introduksjon:
Rasmus Nilsøn Øksendal (1884-1969) var sjette barnet til Nils Larson Øksendal (1846-1891) og Anna Rasmusdatter Straume (1845-1913). Rasmus var først i Amerik ein tur, frå 1906 til 1909. Heime att gifta Rasmus gufta seg i 1913 med Kari Nilsdotter Trefall (1893-1984). Kari og Rasmus utvandra til USA, North Dakota i 1913. Deira historie i Amerika er å finna under Familien Rasmus Oksendal. Oppvekståra til Kari på Trefall kan du lesa om under Kari's stories.
Historien:
Rasmus. Foto ved Karen. Rasmus ble født 5.oktober 1884 i Øksendalen i Hordaland, Norge. I Øksendalen levde Rasmus. foreldre Nils fra Øksendalen og Anna fra Straume, søskene Lars, Kari, Nils, Borghild, Anna og Ivar. Andre familier levde på samme gården brukte også navnet Øksendal. En vet veldig lite om Rasmus sitt liv i Norge, han bodde på en gård som Kari sa de måtte arbeide hardt "det gikk opp og ned". Han hørte historier om Amerika fra onkelen Ivar og to brødre Lars og Nils, i Nord Dakota. Rasmus trodde det ville bli enklere å drive en gård i Amerika. Nils kom på besøk fra Amerika i mars 1906, og Rasmus reiste med han tilbake til Amerika. Agathe Andersdtr. Lavik, 22 år, femmenning, seilte også med de. 27 nordmenn reiste hjemmefra den dagen, alle i 20 årene. Etter å ha bodd med onkelen Ivar en stund, kjøpte Rasmus og Nils i Nord Dakota nær Maddock. Lars kjøpte en gård nær Butte og solgte den og kjøpte en gård nord for broren Nils. Lars giftet seg aldri og døde i 1953.
Det har blitt skrevet at Rasmus bodde i en hule en stund, mange bønder hadde torvhus på denne tiden, og noen av de var bygd nær inntil en skåning, og ligner kanskje på en hule. Torvhus ble laget ved å kutte torv (gress, røtter og dritt) i stripe som var 8 tommer bred og flere fot lang og så la de disse oppå hverandre inntil huset var ferdig. Siden Rasmus fikk en eller annen type sykdom bestemte han seg for å reiste tilbake til Norge.

Det er ikke kjent hvordan Rasmus begynte å selge ting fra dør til dør, men der er her han vil finne sin fremtidige kone. Kari skriver "Senere skjedde det at mannen jeg ikke visste noe om kom til huset vårt på Trefall, han solgte stoff og syting, min mor inviterte de to inn. Når de kom inn ville ingen snakke med 'kramkarene'. Mor sa 'Gå inn du Kari, du er så flink til å snakke'. Etter at jeg gikk inn kom også de andre og til slutt kom faren min. Tilfeldigvis hadde handelsmannen en bror som hette Ivar som trengte hjelp, så pappa sendte meg til Øksendalen for å jobbe". Det gav kramkaren en mulighet til å bli kjent med meg, og når arbeidet i Øksendalen var ferdig kom han på besøk på Trefall. Fire år etter at han kom hjem fra Amerika, fridde Rasmus til Kari. De giftet seg i Nesheim kirke den 28. juni 1913 og de hadde stor fest hjemme hos Karis foreldre med mange gjester og fikk mange presanger.

Etter bryllupet bodde Rasmus og Kari i Øksendalen, men Rasmus begynte å tenke på at det var lettere med gårdsarbeid i Nord Dakota enn i de norske fjellene. En dag sa han at han ville reise til Amerika for å gjøre lykke og komme tilbake etter en stund. I løpet av noen få måneder bestemte de at begge skulle reise over den "store dammen" og starte et nytt liv i et nytt land. "Vi hengte opp finklærne på et lite rom, og tok med det vi fikk plass til i kofferten; han kjøpte billettene og vi reiste ned til sjøen". Rasmus leide ut gården i Øksendalen. De reiste fra gården mot Nordsjøen. De gikk om bord i en stor båt til England og gikk videre om bord i et skip til Canada.

De forlot Norge 22. august 1913 med Cunard Streamship Line og kom i land i Quebec, Canada. Reisen til Quebec tok ni dager, gjennom St. Lawrence River ruten. De tok toget til Maddock, en by som holdt til i hjertet av et umåtelig kornområde i fruktbare Nord Dakota. Historien fortsetter i Familien Rasmus Oksendal.


Garden Yksendalen i Eksingedalen der Rasmus vaks opp. Foto av © Svein Ulvund, VossNow

[neste] [forrige] [innhald] [hoved innhald] [utskriftvenleg]


Copyright © kaare@trefall.com 2004-2023 (pgp)
Sist oppdatert 17. april 2023

[nytt]

Vest:
heim
andre stadar
Kvitanosi
Amerika

stølen
andre stølar

Gjestebok
Eksingedalen
[lenkjer]

Aust:
Glitregata 4
Kongsbergværet

e-brev:
kaare@trefall.com
ohaldis@trefall.com

>>