[neste] [forrige] [innhald] [hoved innhald] [utskriftvenleg]

Torbjørn Herlaugson Oksendahl

Skreven av Arthur (Arth) Oksendahl f. 1903, son av Torbjørn sin bror Andreas.
Samla og oversatt av Hugo Solhaug

Introduksjon:
I Amerika kalla Torbjørn seg Tom.
Sjå også sida om "Oksendahl bruk 2 i Amerika", introduksjonen der.
Her kan du lesa meir om bror Andreas, her meir om broren Johan Karl, og her om systera Dordei, her om halvsystera Ingebjørg, her om halvbroren Knut, her om halvbroren Lars, her om halvbroren Nils.
Historien:
Torbjørn Herlaugson Oksendahl blei født 17/11-1862, og død 29/9-1931.
I 1883 reiste han til USA fra Norge sammen med sin bror Andrew, og bosatte seg i Grant County, Minnesota.
Han arbeidet der som gårdsarbeider, gikk også på skolen noen vintre. Kom til Pierce County i 1886. Kjørte til Hillsboro, Nord Dakota med fire okser og en vogn. Han bosatte seg sør for Rugby og bygde en hytte og bodde der i flere år og dreiv jorda med okser. I 1895 var gården 320 acers. Brukte flere uker på å se over Alberte og det nordvestre territoriet i Canada, men kom tilbake til Rugby hvor han kjøpte en jernvarebutikk. Han solgte den i 1901.

I 1897 giftet han seg med Julia Hiller. De fikk tre barn: Ingvold, Ruby og Mabel. I 1902 døde Julia og han giftet seg på nytt i 1909 med Kirsten Scherven.
Dei fikk seks barn, Emelia døde få dager etter fødselen, Thomas, Earl, Roland, Kermit og Ruth. Han reiste tilbake til Norge to ganger: 1901 og i 1912. Han bodde også en kort tid på Everett, Washington; kom tilbake til Nord Dakota i 1918 og flyttet inn til byen Rugby hvor han bodde til sin død. Kirsten døde i mai 1957.

Utmerket seg i politiske saker i sine tidlige dager, han jobbet på forskjellige kontorer gjennom sin tid. Han var sekretær i senatet og representantathuset i den amerikanske kongressen. Var også Deputy Register of Deeds (vikarierende sorenskriver?), vikarierende politi, landsby politimester og fylkesmann (county judge).


Copyright © kaare@trefall.com 2004-2023 (pgp)
Sist oppdatert 17. april 2023

[nytt]

Vest:
heim
andre stadar
Kvitanosi
Amerika

stølen
andre stølar

Gjestebok
Eksingedalen
[lenkjer]

Aust:
Glitregata 4
Kongsbergværet

e-brev:
kaare@trefall.com
ohaldis@trefall.com

>>